Τον επίσημο φάκελο για την κρουαζιέρα 2016-2017, παρουσίασε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχιακού μεγάλου, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.
Την έναρξη της παρουσίασης έκανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Δημήτρης Κοσμάς, με τη συμμετοχή των μελών του δ.σ, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, του ειδικού συμβούλου κρουαζιέρας Πέτρου Ντεπόλο, ναυτιλιακών πρακτόρων και άλλων φορέων του νησιού.
Στην σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου χαρακτήρισε το φάκελο της κρουαζιέρας ως ένα “όπλο” για την προσέλευση αγορών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και μία ευκαιρία για το νησί να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
“Να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα”, σημείωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι ένα αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών μηνών του Λ.Τ και του ειδικού συμβούλου κρουαζιέρας Πέτρου Ντεπόλο.
Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και συγκεκριμένα της κρουαζιέρας, η οποία αποτελεί μία πρόκληση για τη Σύρο.
Ο κ. Μαραγκός τόνισε ότι το 2016 για τη Σύρο ήταν μία πολύ καλή τουριστική χρονιά με αξιοσημείωτο γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα “έκπληξης” για τα τουριστικά δεδομένα του νησιού. Κάτι το οποίο δίνει όλα τα εχέγγυα, όπως είπε, για να καταβληθεί κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα τελικά αποτελέσματα των αφίξεων του Αυγούστου, ο Δήμαρχος είπε ότι ο συγκεκριμένος μήνας θα κλείσει με θετικό πρόσημο περίπου στο 7%.
Η παρουσίαση του φακέλου της κρουαζιέρας
– Με στοιχεία αφίξεων του 2015, η Σύρος κατατάσσεται στο μέσον περίπου του πίνακα των αφίξεων σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά λιμάνια που δέχονται κρουαζιέρες. (19η θέση σε σύνολο 42 λιμένων).
– Τα τελευταία 4 χρόνια για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, η Σύρος παρουσίασε σημαντική αύξηση στις αφίξεις επιβατών κατά 69,9%, κάτι το οποίο κρίνεται ικανοποιητικό σε σχέση με τη μέση μείωση κατά 9,9% για το σύνολο των ελληνικών λιμένων στην ίδια περίοδο.
– Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, η Σύρος κατέχει την τρίτη θέση σε αφίξεις, αλλά με τεράστια διαφορά σε σχέση με τη Σαντορίνη (1 προς 36) και τη Μύκονο 1 προς 29,5) οι οποίες καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση πανελλαδικά αντίστοιχα, πίσω από τον Πειραιά.
– Το γεγονός ότι για την περίοδο 2012 με 2015, παρά την αύξηση κατά 69,9% στις αφίξεις επισκεπτών κρουαζιέρας στο νησί, καταγράφεται ταυτόχρονα και μείωση κατά 25.4% στον ετήσιο αριθμό αφίξεων πλοίων, καταδεικνύει σαφώς την τάση που υπάρχει στα «μικρά» λιμάνια για λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα πλοία, κάτι το οποίο όμως δε διαφαίνεται στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, όπου η μείωση του αριθμού επισκεπτών σαν ποσοστό, (9,9%) είναι ακριβώς η ίδια με την μείωση του αριθμού των αφίξεων πλοίων.
Παρουσίαση της Σύρου σαν Προορισμός Κρουαζιέρας
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει προετοιμάσει την παρακάτω παρουσίαση για την προώθηση της Σύρου προς τους διοργανωτές κρουαζιερών, με έμφαση στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του νησιού.
Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα, Ευκαιρίες και Απειλές της Σύρου, σαν Τουριστικός Προορισμός και Προορισμός Κρουαζιέρας (S.W.O.T. Analysis)
Πλεονεκτήματα
– Καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά και νησιά
– Γειτνίαση με την Αθήνα
– Πολύ καλή λιμενική υποδομή
– Ασφαλής λιμένας για την προσέγγιση μεγάλων πλοίων.
– Δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός
– Πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά
– Περιφερειακό Νοσοκομείο
– Φιλική πόλη για ΑΜΕΑ
Μειονεκτήματα
– Έλλειψη διεθνούς αεροδρομίου
– Ανεπάρκεια ξενοδοχειακών μονάδων
– Έλλειψη ποιοτικών ξενοδοχειακών μονάδων
– Κατακερματισμός γης για τουριστική εκμετάλλευση
– Έλλειψη οδικού δικτύου προς τις βορειοδυτικές παραλίες του νησιού
– Μικρή τουριστική περίοδος
– Έλλειψη τουριστικών λεωφορείων
– Έλλειψη επαγγελματιών ξεναγών
Ευκαιρίες
– Οι εταιρείες κρουαζιερών ψάχνουν συνέχεια για νέους προορισμούς
– Κοντά στην Τήνο και την Πάτμο, για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού
– Στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι μέχρι και το 42% των επιβατών της κρουαζιέρας, δήλωσαν ότι έχουν επιστρέψει ξανά τους προορισμούς που επισκέφτηκαν με κρουαζιερόπλοιο.
Απειλές
– Η τάση για την αύξηση της χωρητικότητας και του μήκους των κρουαζιερόπλοιων μεσο-μακροπρόθεσμα.
– Η δυνατότητα που έχουν οι υπάρχουσες υποδομές του νησιού να δεχτούν και να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια μεγάλης χωρητικότητας (πάνω από 3,000 άτομα ταυτόχρονα)
– Ο καθορισμός μέγιστου αριθμού επιβατών κρουαζιέρας που μπορούν να αποβιβαστούν ταυτόχρονα στο νησί, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα συνωστισμού, όπως αυτά της Σαντορίνης
– Η «ευαισθησία» που έχει ο κλάδος της κρουαζιέρας σε θέματα τρομοκρατίας, γεωπολιτικών ανατροπών, κοινωνικών αναταραχών, επιδημιών, λοιμώξεων, κλπ
– Η τάση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διεθνή αγορά για μετεγκατάσταση αρκετών και υψηλού προφίλ κρουαζιερόπλοιων σε λιμάνια της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε βάρος προορισμών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Δράσεις για την Βελτίωση της Κρουαζιέρας
– Κατασκευή Ιστοσελίδας (www.portofsyros.gr)
– Συμμετοχή του ΔΛΤ Σύρου στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) σαν Μέλος Παρατηρητής.
– Συμμετοχή της Σύρου στις Κυριότερες Διεθνείς Εκθέσεις Κρουαζιέρας.
– Επέκταση της Προβλήτας Πρόσδεσης. (Πρόβλεψη Μελλοντική)
Πηγή: Syrostoday.gr
Δείτε παρακάτω την παρουσίαση.